Har man garanti på bruktbil?

Rusten bruktbil

Sist oppdatert 24. juli 2023 av Advokat Eirik Teigstad

Introduksjon

Når man kjøper en bruktbil, kan det være at det følger en garanti med kjøpet. Garantier på bruktbiler er relativt vanlig ved kjøp fra forhandler, men ikke fra privatpersoner. I denne artikkelen vil vi gå gjennom ulike situasjoner og forklare hvilke garantier som kan gjelde ved kjøp av bruktbil. Merk at garanti er noe som kommer i tillegg til kjøpsrettens regler om feil og mangler.

Garanti ved kjøp fra forhandler

Når man kjøper en bruktbil fra en forhandler, er det ganske vanlig at det følger en garanti med kjøpet. For eksempel en garanti som varer normalt i ett år eller 15 000 km, avhengig av hva som kommer først. Noen tilbyr 50/50-deling på kostnader innenfor garantitiden. Noen forhandlere tilbyr lengre garantier, og det kan være en god idé å undersøke dette før man foretar et kjøp. Merk at man ikke har noen rett på garanti, det er noe du avtaler med forhandleren.

Garanti ved kjøp fra privatperson

Ved kjøp av bruktbil fra en privatperson, er det ikke pålagt å gi en garanti etter loven, og det er heller ikke vanlig eller praktisk. Men det er ingenting i veien for å avtale en garanti dersom selger mot formodning vil tilby dette.

Reklamasjonsrett ved kjøp av bruktbil

Selv om det ikke alltid gis en garanti ved kjøp av bruktbil, har kjøperen alltid reklamasjonsrett etter både kjøpsloven (ved kjøp fra privatperson) og forbrukerkjøpsloven (ved kjøp fra forhandler). Reklamasjonsretten innebærer at kjøperen kan klage på feil og mangler som oppdages etter kjøpet og som forelå ved overtakelsen, så lenge dette gjøres innen rimelig tid og senest innen to eller fem år. Fristen er to år etter kjøpsloven og fem år etter forbrukerkjøpsloven.

Konklusjon

Garantier på bruktbiler varierer avhengig av om man kjøper bilen fra en forhandler eller en privatperson. Mens forhandlere ofte tilbyr en garanti, er dette ikke tilfelle ved kjøp fra privatpersoner. Uavhengig av garanti har kjøperen alltid reklamasjonsrett ved kjøp av bruktbil, noe som gir beskyttelse mot feil og mangler.

Kilder

URL List

Av advokat Eirik TeigstadJeg og mine kolleger bistår til enhver tid svært mange uheldige bilkjøpere over hele landet. Jeg har bilteknisk bakgrunn og har skrevet boken "Heving og erstatning etter kjøp av bil og båt, 1. utg, 2023". Forsikringen dekker mesteparten av advokatutgiftene ved en tvist. Benytt gjerne skjemaet nedenfor.

    Har jeg krav på heving eller erstatning?

    Har jeg noen frister å forholde meg til?

    Send oss en uforpliktende e-post!