Sist oppdatert 26. april 2023 av Advokat Eirik Teigstad
Selv om fokuset ofte ligger på kjøpers rettigheter når det gjelder bilkjøp, er det viktig å huske at selgere også har rettigheter. I denne artikkelen vil vi se nærmere på selgers rettigheter ved salg av bruktbil i Norge.
Selge bilen “som den er”
Selgere kan kreve å selge bilen “som den er”, dette anbefales, men det må selvsagt avtalt med kjøperen. Dersom kjøper ikke går med på dette bør man finne en annen kjøper. Dette betyr at selgeren ikke påtar seg ansvar for eventuelle mangler som måtte oppstå etter salget. Imidlertid må selgeren fremdeles gi korrekte og fullstendige opplysninger om bilens tilstand og historikk, og selger kan ikke fraskrive seg ansvar for skjulte mangler som er kjent for selger, men ikke opplyst til kjøper. Det samme gjelder dersom det er tale om svært alvorlige mangler.
Retten til å kreve betaling
Selger har rett til å kreve betaling for bilen i henhold til avtalen som er inngått med kjøperen. Dette inkluderer å kunne kreve forskuddsbetaling, dersom dette er avtalt. Videre har selger rett til å holde tilbake vognkortet og eventuelt heve avtalen dersom kjøper unnlater å betale som avtalt.
Rett til å kreve erstatning ved mislighold
Hvis kjøperen misligholder avtalen, for eksempel ved å ikke betale eller hente bilen, har selger rett til å kreve erstatning. Erstatningskravet kan omfatte tapte renteinntekter, kostnader ved oppbevaring av bilen og eventuelle merkostnader ved å selge bilen til en annen kjøper.
Rett til å heve salget ved kjøpers mislighold
Dersom kjøper misligholder avtalen, har selger i visse tilfeller rett til å heve salget. Dette kan for eksempel være aktuelt dersom kjøper unnlater å betale innen en avtalt frist eller hvis kjøper ikke henter bilen som avtalt. Selger må imidlertid gi kjøper rimelig tid til å oppfylle sine forpliktelser før heving kan skje.
Oppsummering
Selgere av bruktbiler har en rekke rettigheter som beskytter dem i transaksjonen. Det er viktig for selgere å kjenne til disse rettighetene og sørge for at de blir ivaretatt i salgsprosessen. Ved å følge loven og inngå klare avtaler med kjøperen, kan selgere minimere risikoen for konflikter og misforståelser i etterkant av salget.
Kilder
- Kjøpsloven (Lovdata)
- Forbrukerkjøpsloven (Lovdata)
- Høringsnotat: Forslag til endringer i forbrukerkjøpsloven (Regjeringen)
- Innstilling fra justiskomiteen om endringer i forbrukerkjøpsloven (Stortinget)