Sist oppdatert 26. april 2023 av Advokat Eirik Teigstad
Forbrukerkjøpsloven regulerer forholdet mellom forbrukere og næringsdrivende ved kjøp av varer, og gir kjøperen en rekke rettigheter ved bilkjøp. Denne loven gjelder for både nye og brukte biler og beskytter forbrukeren mot feil og mangler ved kjøretøyet. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvilke rettigheter forbrukerkjøpsloven gir ved bilkjøp.
Reklamasjonsrett
Forbrukerkjøpsloven gir kjøperen rett til å reklamere dersom det oppdages en mangel ved bilen. Den absolutte reklamasjonsfristen ved kjøp av bil er fem år fra overlevering. For at reklamasjonen ikke kan avvises, må kjøperen også melde fra om mangelen innen rimelig tid etter at den ble oppdaget.
Rett til utbedring eller omlevering
Ved en mangel har kjøperen først og fremst rett til at selger utbedrer mangelen eller leverer en tilsvarende bil uten mangel (omlevering). Å rette bilen er også er rettighet selger har. I utgangspunktet har forhandleren krav på å forsøke å rette samme mangel to ganger. Dersom selger ikke bidrar til å rette mangelen uten vesentlig ulempe for kjøperen, kan kjøperen kreve prisavslag, heving av kjøpet eller erstatning.
Les om kontraktsbrudd ved bilkjøp.
Prisavslag
Hvis mangelen ikke utbedres, eller omlevering ikke er aktuelt, kan kjøperen kreve et prisavslag. Prisavslaget skal være forholdsmessig og stå i forhold til mangelen. Kjøperen har krav på et prisavslag som tilsvarer mangelens betydning for bilens verdi eller kostnad for utbedring.
Heving av kjøpet
Kjøperen kan heve kjøpet dersom mangelen er ikke uvesentlig. Ved heving av kjøpet skal kjøperen returnere bilen, og selgeren skal refundere kjøpesummen.
Erstatning
I visse tilfeller kan kjøperen ha rett til erstatning for økonomisk tap som følge av mangelen ved bilen. Dette kan inkludere utgifter til leiebil eller andre kostnader som direkte kan knyttes til mangelen.
Advokathjelp
Bilforsikringen dekker advokathjelp gjennom en såkalt rettshjelpsdekning. Alle bilforsikringer har dette. En advokat kan bistå med å bringe saken inn for forliksrådet eller domstolen.
Kilder
- Forbrukerkjøpsloven (Lovdata)
- Rettigheter ved bilkjøp (Forbrukerrådet)
- Forbrukerkjøpsloven ved bilkjøp (Biladvokat)